Istoria sarbatorii 1 Martie

          1 Martie simbolizează începutul primăverii, zile însorite, ghiocei și forfota specifică în căutarea mărțișorului perfect pentru persoanele dragi din viața noastră.
Cuvântul Mărțișor are origini latine, fiind de asemenea denumirea populară pentru martie.
De 1 Martie Romanii celebrau serbările lui Marte, zeul forțelor naturii, al primăverii și al agriculturii. Tracii în schimb îl celebrau pe Marsyas Silen, căruia îi erau atribuite sărbătorile florilor și fecundației naturii.

Mărțișorul

Mărțișorul și-a păstrat aceeași semnificație pe care o avea la începuturi: simbol al primăverii, al revitalizării naturii după lupta aprigă dusă cu gerurile anotimpului rece.

Monedă sau piatră de râu

Forma mărțișorului s-a schimbat radical de-a lungul timpului. Reprezentat în perioada Imperiului Roman printr-o monedă, acest simbol care aduce optimism și credință, apare mai târziu sub forma unor pietre de râu mici vopsite în alb și roșu și înșirate pe un fir de ață.

Simbol realizat din materiale reciclabile ori reprezentat printr-o bijuterie aur prețioasă, Mărțișorul își păstrează în zilele noastre energia pozitivă, culoarea și bucuria pe care o inspiră venirea primăverii.

Șnurul realizat din două fire răsucite, unul alb și celălalt roșu, oferit în zilele noastre alături de un simbol al primăverii – a fost inițial folosit de Daci. Șnurul de Mărțișor al Dacilor era alcătuit dintr-un fir de ață negru împletit cu unul alb – partea neagră simbolizând întunericul iernii, iar cea albă lumina primăverii.

Superstiții și credințe legate de Mărțișor







                                                               Roșu și alb

  Două fire răsucite, alb și roșu (sau alb și negru) – ce semnifică lupta vieții asupra morții, accesorii purtate de obicei de copii și fetele tinere.

Culoarea roșie (simbol al vieții) era atribuită în trecut femeii iar culoarea albă (simbol al înțelepciunii) bărbatului. Șnurul atașat mărțișorului reprezintă de asemenea împletirea pentru totdeauna a celor două părți, ca o permanentă mișcare a materiei.

Mărțișorul se poartă ca simbol al primăverii ce aduce noroc și fericire. În trecut exista obiceiul de a fi purtat timp de douăsprezece zile, după care era legat de un pom înflorit.


                                               Povestea mărțișorului

Legenda spune că într-o zi senină soarele a coborât într-un sat, la hora, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit și l-a răpit, închizându-l într-o temniță.

Din acel moment păsările au încetat să mai cânte, izvoarele s-au oprit din cursul lor, iar oamenii erau cuprinși de o tristețe fără margini. Nimeni nu îndrăznea să înfrunte zmeul pentru a-l salva pe mărețul soare.

Dar într-o zi un tânăr voinic s-a hotărât să aducă Soarele înapoi pe cer. Multi dintre pamanteni l-au condus si i-au dat din puterile lor ca sa-l ajute sa-l biruie pe zmeu si sa elibereze soarele. Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna și iarna.

Lupta cu zmeul a durat trei zile și trei nopți. Slăbit de puteri și rănit, tănărul reuși să elibereze Soarele.

Natura a revenit la viață, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primavara. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă răsărind flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii.

De atunci tinerii împletesc doi ciucurași: unul alb si unul rosu. Ei le oferă fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Roșul inseamna dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sangelui voinicului. Albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaveri.

Am si eu 2 fete acasa pe care le iubesc extrem de mult. La multi ani fetele mele!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum putem aerisi caloriferul de fonta???

Am un plic pe ecranul televizorului.

OzonFix OMV